sábado, 4 de mayo de 2013

L'humor postmodern

Al minut 24 de la primera part del partit que enfrontava a FC Barcelona i FC Bayern München, Pedro intenta sorprendre el porter rival, Manuel Neuer, amb un xut des de lluny. Als 20 segons de l’acció, apareix aquest tweet:A dia d’avui aquest és el tipus d’humor que triomfa a twitter. No es tracta només de fer riure, sinó de fer-ho a l’instant. La majoria de tweets d’un compte com el de @PuntoPalote, la paròdia (o fake) del programa Punto Pelota d’Intereconomía TV, perden el significat un cop el context ja no es recorda. De llegir aquest tweet descontextualitzat, la gràcia desapareix.

@PuntoPalote (13 oct. 2011), juntament amb @Llourinho (6 març 2011) i @EaudePep (5 maig 2011), és un dels primers fakes que apareixen amb èxit a Twitter. Ara mateix, entre tots tres comptes, sumen més de 600000 seguidors. L’èxit de les paròdies és una de les grans revolucions de l’humor a les xarxes socials, i és que qualsevol detall d’un partit de futbol pot arribar a prendre una dimensió que, sense twitter, hauria passat desapercebuda. És el cas, per exemple, del “Puyoling”.

La paròdia és una evolució del compte d’humor. De comptes anònims de gent que bromeja sobre un tema en concret n’hi ha a twitter des del primer dia. Però el tret diferencial de la paròdia és que aquesta es comporta com el personatge de qui fa mofa. Com és el cas de Marc, de Terrassa, que un dia va decidir crear el compte ‘fake’ sobre el jugador de l’Athletic de Bilbao, Gaizka Toquero (veure entrevista sencera). El compte amb el nom @Toquero_theboss va esdevenir un èxit. Ell va començar a fer-se passar per aquest jugador de l’Athletic escrivint tweets amb una vessant humorística. Tenir èxit amb aquest compte fake li va atorgar una reputació de dimensions inconcebibles, tot i ser, en realitat, un anònim.

Aquest èxit de l’humor en directe i els comptes ‘fake’ ha suposat que la ficció hagi superat la realitat. Això es demostra amb el nombre de seguidors. El compte, que des de fa mesos no twitteja, supera per més de 275.000 seguidors al compte del jugador real, Gaizka Toquero (veure ampliació). La gran popularitat d’aquest humor i aquests comptes fakes també es veu reflectit en relació altres sectors. Després de l’anàlisi de twittonomy es pot veure com el compte ‘fake’ de @Llourinho té més ressò i feed back amb els seguidors que @_Rubalcalba_, el compte (autèntic) del Secretari General del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba (veure ampliació).

Veient el gran exit d’aquest nou humor a la xarxa, sorgeix un dubte. Qui sap si els caricaturistes d’èxit que ara viuen de la vinyeta, com és el cas de Cayetano Casas ‘Caye’ (veure entrevista sencera), en un futur pròxim seran aquests nous humoristes qui viuran del que fan. No sabem fins quan durarà aquest èxit de l’humor fragmentat i instantani a la xarxa, però sí sabem que ara mateix s’han convertit en personatges d’influència seguits per molta gent, i que tenen capacitat, fins i tot, de ser notícia arran de la “tècnica” del trolleig. Darrerament molts comptes fake han desenvolupat la capacitat de, mitjançant photoshop i altres eines, generar notícies falses i aconseguir enganyar la premsa. L’AS, El Mundo, Mundo Deportivo i molts més ja van amb molt de compte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario