viernes, 3 de mayo de 2013

Caye: "Per mi ja és prou ràpid fer humor per l'endemà"

Cayetano Casas, més conegut com a "Caye", és el responsable de la vinyeta diària al SPORT, un dels diaris esportius més venuts arreu de Catalunya. S'ha dedicat tota la vida al còmic, però amb les facilitats que ofereix la informàtica, ha adaptat la seva metodologia de dibuix. Quan obre les portes de casa seva, la primera habitació a mà dreta és el seu estudi. Vora les sis de la tarda comença a dibuixar la vinyeta de l'endemà. La tenia pensada des que el Madrid va caure 4-1 al Westfalenstadion de Dortmund. És una comparació entre l'espíritu de Juanito a què s'encomana el madridisme i el cos de Messi a què s'encomana el barcelonisme. Duu unes sabatilles d'estar per casa amb l'escut del Barça. Dibuixa amb llapis. Pinta amb aquarel·la i ressegueix el llapis amb un Edding de punta fina. Esborra el llapis i escaneja el dibuix. I en endavant tot és photoshop, des de les lletres fins al color de fons.

Sempre segueix aquest mètode?

Ara sí. Abans també dibuixava el color de fons, i les lletres les havia de fer a mà. I quan l'escàner no existia, tot plegat era horrorós, perquè havia d'acabar molt abans per dur la vinyeta a la redacció jo mateix. Després vaig començar a fer servir el fax i ara ja puc treballar des de casa sense cap problema.

Sempre té tan clares com avui les idees de la vinyeta per l'endemà?

Hi ha dies que és desesperant, sobretot els dies de partit, perquè si juguen tard he de començar a dibuixar abans que s'acabi i això a vegades fa que molts dibuixos mai surtin a la llum, perquè al final tenim sorpreses inesperades. Tinc, per exemple, una vinyeta prèvia a l'Iniestazo...

Aquell dia, però, deuria canviar-la de molt bon gust.

(Riu) Moltíssim! Però la sensació era estranya, i vaig tenir sort que la redacció va tancar tardíssim aquell dia. Realment estava tan emocionat que no sabia què coi dibuixar, i em vaig passar molts minuts en blanc davant el full.

L'humor és complicat, però fer-ne al moment encara ha de ser-ho més.

És complicat. Però per exemple, jo tinc un compte de twitter i només el faig servir com a lector. No hi dic el meu nom perquè no m'agrada massa veure alguns insults que he rebut, i prefereixo no ficar-me en discussions davant gent que ni conec. Ara bé, allà hi segueixo comptes que m'han deixat bocabadat amb l'humor que són capaços de desprendre a l'instant. És increible.

Hi dedica força estona, a Twitter?

Sí, i suposo que més de la que hauria, però és fascinant i ha arribat a ser una font d'inspiració per a mi. Recordo tweets i imatges divertidíssimes. Gent que és capaç de muntar una imatge, retocar-la i afegir-hi un acudit en qüestió de minuts... de segons! Fins i tot un dia vaig temptar-me de crear un compte fake, però vaig desistir, perquè no tinc prou temps.

Creus que series capaç de fer aquest humor en directe a Twitter?

Jo no estic entrenat per fer humor a l'instant. Per mi ja es prou ràpid fer-lo per l'endemà, i tot i que suposo que podria, ara per ara no em veig amb l'habilitat suficient.

Fer humor de l'esport es pot converir en una treball que dóna per viure?

De les vinyetes s'hi pot viure, però m'ha costat molt arribar a no necessitar un treball complementari.

Amb quina intenció fas les teves vinyetes? 

A vegades per animar al culer, però generalment per 'picar' al madridista va per damunt. Si piques al madridista, alhora animes al culer i li dones 'arguments' per riure. 

Font de la fotografia: 20minutos

No hay comentarios:

Publicar un comentario